Roboter tar over verden

De fleste av oss ser for oss en Terminator-lignende skikkelse når vi tenker på roboter, men i dag omfatter begrepet så uendelig mye mer. Daglig omgås vi roboter i forskjellige former og farger uten å ofre dem så mye som en tanke.

Våre gode hjelpere

Et samfunn uten roboter er i utgangspunktet ikke så vanskelig å forestille seg, men et lite dykk under overflaten vi tar for gitt vil gi oss et ganske annet bilde. Uten at vi legger merke til det er det i dag små og store roboter som hjelper oss gjennom en travel hverdag med sømløs interaksjon – stort sett. Om den bredeste definisjonen av «robot» legges til grunn, så vil alle maskiner som er konstruert for å utføre et sett oppgaver kunne kalles en robot.

Selv om vår oppfattelse av en robot er noe annerledes enn den enkle definisjonen, er det ingen tvil om at det blir vanligere å omgås roboter i de aller fleste aspekter av livet. De fleste oppgaver vi mennesker ser på som dagligdagse blir overtatt av maskiner med veldig spesifikke oppgaver. Vi har robotstøvsugere og -gressklippere, helautomatiske hus med hvitevarer som er koblet til Internett og en liten datamaskin i lomma som kan gi kommandoer med et fingersveip.

Skumle utsikter eller uante muligheter

Det menes mye om den teknologiske utviklingen, og det er mange gode grunner til å være forsiktig på veien fremover. På den andre siden gir roboter som AV1 unge mennesker tilgang til en verden de ville ha vært ekskludert fra uten denne teknologien. Den fjernstyrte roboten lar barn og unge delta på skolen og lekeplassen på en måte som inkluderer på utsiden av fysiske grenser.

Meningene om utviklingen er like mangfoldige som retningen den kan ta, men uansett hva som måtte menes har ballen ubarmhjertig begynt å rulle. Hvordan vi til slutt velger å benytte oss av den vil til slutt avgjøre menneskehetens skjebne – på godt eller vondt!