Drømmen om Mars

I 2002 stiftet Elon Musk romfartsselskapet SpaceX, med et langsiktig mål om å kolonisere Mars. I tillegg jobber selskapet for at romfart skal bli billigere og mer tilgjengelig. Selskapet har kommet med en del økonomiske og tekniske nyvinninger, som raketten Falcon 9. Ved hjelp av denne har Musk og SpaceX klart å redusere kostnader knyttet til oppskyting. Rakettens oppfølger, Falcon Heavy, ble prøveoppskutt i 2018, og er verdens kraftigste bærerakett.

SpaceX har planer om å bygge enda større raketter i løpet av 2020-tallet, som skal kunne sende mennesker til Mars. Elon Musk har uttalt at menneskeheten står i fare for å bli utryddet hvis ikke vi bosetter oss andre steder enn på Jorden, som Mars. Han ser for seg SpaceX som en ledende transportør av både mennesker og gods i rommet, som skal hjelpe mennesket til å bli det han kaller for en «multiplanetarisk art».

En utfordring av proporsjoner

Det er ingen tvil om at Musk står overfor en vanvittig utfordring, men dette ser ikke ut til å svekke ambisjonene hans. Innen 2030 skal raketter med mennesker ombord angivelig sendes til Mars, og det blir spennende å se om Musk vi lykkes med dette. SpaceX har også planer om å bli verdens ledende nettleverandør. Prosjektet Starlink skal ved hjelp av minst 4 000 satellitter levere bredbåndforbindelse over hele kloden.

Dermed skal 5 milliarder mennesker som i dag har dårlig internettilgang få et tilbud på lik linje med det vi nyter i vår del av verden. På dette prosjektet forventer SpaceX å i minste fall omsette for 30 milliarder dollar årlig. Inntektene fra disse nettsatellittene skal finansiere koloniene på Mars i den dyre og vanskelige oppstartfasen. Elon Musks drøm om at mennesket skal kunne dra til Mars ser ut til å bli stadig mer virkelighetsnær. I mellomtiden kan vi bare vente i spenning på det tiden vil bringe.